E-Dönüşüm Sürecinde Yerel Yönetimler Kırşehir Örneği - Filiz Tufan Emini; Mustafa Kocaoğlu (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelere paralel olarak Türkiye’de de kamusal hizmetlerin bilişim teknolojileri aracılığıile sağlanmasına yönelik çalışmalar hız kazanmıştır. Bu gelişmelerin yanısıra 2000’li yıllarda yapılan reform çalışmalarısonucunda yerel yönetimlerin görevlerinin niteliğinde ve niceliğinde önemli değişimler meydana gelmiştir. Bilgi toplumuna geçişsürecinin yaşandığıson yıllarda, kamu yönetiminde yeniden yapılanma çalışmalarının da bir sonucu olarak, yerel yönetimlerin yetki, görev, sorumluluk ve hizmet çeşitliliğinde artışmeydana gelmektedir. Söz konusu artışın da bir gereği olarak yerel yönetimlerde hizmet sunumunun teknolojinin de gelişmesinin bir sonucu olarak, bilgi teknolojilerinden yararlanılarak gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için de yerel yönetimlerin çok yönlü bir hazırlık süreci içerisine girmesi beklenmektedir. Bilgi teknolojisi kullanımının yaygınlaştırılmasıve etkin şekilde hayata geçirilebilmesi için gerek altyapı, gerek donanım ve yazılım ve gerekse de yetişmiş, nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyulduğu da bir gerçektir. Bunun için öncelikle yönetsel bilincin oluşmasıdaha sonra da gerekli maddi kaynağın ve insan kaynağının temini için çalışılmasıbüyük önem taşımaktadır. Bilişim teknolojilerinin hizmet sunumu ve karar verme süreçlerinde kullanımı, yerel yönetim birimlerinin kendilerinden beklenen görev ve sorumluluklarının üstesinden gelebilmelerine önemli katkılarda bulunmaktadır. Avrupa Birliğince AB benimsenen bilgi temelli bir toplum yaratma düşüncesinin ve bilim ve teknoloji temelinin güçlendirilmesi hedefinin Türkiye’ye yansımasıe-Türkiye projesi ile gerçekleşmiştir. E-Türkiye projesi ile merkezi yönetim ile yerel yönetimlerde e-dönüşüm süreci başlatılmıştır. Bu çalışmada, Türkiye’de izlenen bilgi ve teknoloji politikalarının Kırşehir İl Özel İdaresi örneği üzerinden analizi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, kurum çalışanlarına yapılan anket sonuçlarıile kurumda bilişim alanında çalışan yetkili kişilerle yapılan mülakat sonucu elde edilen bilgiler, Kırşehir İl Özel İdaresi’nin e-dönüşüm sürecinde ne aşamada olduğunu ortaya çıkarmak amacıyla kullanılan verilerdir. Değerlendirme sonucunda, kurumun bilgisayarlaşma, web sitesi kurma ve otomasyon açısından yeterli ilerlemeyi kaydettiği görülmüştür. Bununla birlikte kurumun e-dönüşüm sürecindeki durumu, hizmetlerin internet aracılığıile sunumu açısından gelişme aşamasındadır. Ayrıca, yöneticilerin e-dönüşüm sürecinde gerekli gelişmelerin kaydedilmesi hususunda özendirici çabalarının olduğu sonucuna ulaşılmıştır.