Galdós’un Ulusal Hikâyeler’inde İspanya Tarihi - María Jesús Horta (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Benito Pérez Galdós, Çağdaş İspanyol Edebiyatının en önemli yazarlarından biri olduğu gibi, aynı zamanda en üretkenlerinden de biridir ve en büyük başarılarını romanlarıyla elde etmiş olmasına rağmen edebiyatın hemen her türünde eser vermiştir. İlk iki eseri tarihî roman türündedir ve bu iki romanla kariyerinde bütün hayatı boyunca sürecek bir eğilimi başlatmıştır. 1873 ile 1912 yılları arasında, büyük bir seri oluşturan tarihî romanlar yayımlamış ve bunlara jenerik isim olarak Ulusal Hikâyeler (Episodios Nacionales) adını vermiştir. Bu seri, Çağdaş İspanya Tarihi’ni 1805 yılından başlatıp 1880’e kadar anlatmayı amaçladığı beş Dizi halinde 46 kitaptan oluşur. Galdós’a göre tarihî roman, Tarih’i açıklamanın, çekici ve anlaşılması kolay olan farklı bir yoludur. Bu tür roman, aynı zamanda tarihî olayların, resmî tarihten uzak ama halkın yaşantısına çok daha yakın olan ve Tarih’in önemli bir bölümünü oluşturan, daha sıradan ve gündelik hayatla ilgili yönlerini ortaya koymanın da ideal bir biçimidir. Onun eserleri sayesinde İspanya’da XIX. yüzyılda ve XX. yüzyılın başlarındaki siyasal ve toplumsal iniş çıkışları büyük ölçüde yeniden şekillendirebilmekteyiz. Bu yüzden Galdós, kendi kuşağının büyük İspanyol romancısı olmaktan da öte, bize o yılları anlatan en iyi kronikçidir. Ulusal Hikâyeler’i oluşturan her bir Dizi kendine özgü niteliklere sahip olduğu halde ve her bir kitabın kalitesi az çok farklı olmakla birlikte, bu Hikâyeler, o yıllardaki İspanya’yı, her tür okuyucunun inandırıcı ve kabul edilebilir görmesine yetecek kadar temsil edebilen ve son derece çeşitli karakterlere sahip şahsiyetlerin oluşturduğu bir yelpazeyi içerir. Öte yandan, hikâyeler ilerledikçe yazar aynı zamanda tekniğini ve üslubunu da değiştirmiş, bazı yenilikleri kullanmaya başlarken, ilk başlardaki düşüncelerinden de uzaklaştığını göstermiştir. Yine de yazarın bize anlattıkları temelde kurgusaldır, ancak hemen her Dizi’de hatırı sayılır miktarda tarihsel veriler yer almaktadır.