Kablosuz Heterojen Algılayıcı Ağlarda Bulanık Mantık Tabanlı Ağ Geçidi Seçimi - Merve ŞİMŞEK BİÇEN; Ali ÇALHAN; İbrahim YÜCEDAĞ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Bu çalışma, Kablosuz Ağlar konusunun en çok çalışılan ve ilgi gören konularının başında gelmektedir. Algılayıcı Ağlar’ın en önemli problemi enerji tüketimidir. Bu sebeple Algılayıcı Ağlar’ın ömrünü uzatmak için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Kümeleme işlemi, ağın yaşam süresini arttırmak için enerji tüketimini azaltan önemli bir tekniktir. Bu çalışmada kümelenmiş algılayıcı düğümler için bulanık mantık tabanlı bir ağ geçidi seçim algoritması geliştirilmiştir. Algılayıcı düğümlerin konumu, enerji miktarları ve bit hata oranı geliştirilen bulanık mantık karar verme mekanizmasının girişleri olarak belirlemiş ve Algılayıcı Ağ’daki ağ geçitleri içerisinden en uygun ağ geçidinin seçilmesi sağlanmıştır.