PRILOG RASPRAVI TLOCRTNOG RAZVOJA SENJSKE KATEDRALE KROZ POVIJEST I NJEZINO UREĐIVANJE NAKON DRUGOG SVJETSKOG RATA - MILE BOGOVIĆ; BLAŽENKA LJUBOVIĆ (Senjski Zbornik)
Rad je podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu stavljen je naglasak na mogući tlocrt katedrale u raznim fazama njezine izgradnje i dogradnje, počevši od župne crkve u 12. st. do današnjeg tlocrta katedrale, koji je ona dobila već u prvom dijelu 18. st., ali su ustvari razne faze mogle biti uočene tek nakon što je ona teško stradala u Drugom svjetskom ratu. U tom dijelu iznesena su neka mišljenja koja - ako se pokažu utemeljena - u mnogočemu mijenjaju dosadašnje mišljenje o povijesti katedrale. U drugom dijelu opisuju se intervencije na katedrali nakon Drugog svjetskog rata kada nije bilo nekih promjena u tlocrtu katedrale, ali je bilo promjena druge vrste tako da se može reći da je ona nastavila svoj dinamički razvoj. Ovaj dio je posebno koristan zbog toga što se može na temelju učinjenoga uočiti koliko su učinjeni potezi u skladu s prošlošću građevine i koliko bi trebalo ispraviti neke krive korake i dodati što ona po svojoj važnosti i umjetničkim formama traži.