Tekstem / wzorzec homilii. Konceptualizacja zjawiska - Michał Klementowicz (Studia Warmińskie)
W opracowaniu opisano schemat wzorca tekstu homilii. W ramach charakterystyki ukazany został archetyp w ujęciu ogólnym oraz szczegółowym. Normatywny charakter artykułu jest przesłanką do dyskusji nad odrębnością gatunkową głoszonego w liturgii słowa. Służyć ma m.in. konsekwentnemu uprzedmiotowieniu tzw. tekstologii homiletycznej. Opis wzorca tekstu otrzymał w artykule utylitarną typologię. Dotyczy ona przede wszystkim konwencji „zarządzania informacją” zawartej w kerygmacie Objawienia. Sposób postępowania z treściami zakłada ukazanie jej nowości, doniosłości oraz kreatywności, co w dalszej perspektywie służyć ma efektywnej komunikacji z obecnymi na celebracji odbiorcami.