TELEVİZYONDA HABER PROGRAMLARI, ŞİDDET VE ÇOCUK - A.şükrü Künüçen (Selçuk İletişim)
Televizyonda yayınlanan programların çocuklar üzerinde çoğunlukla olumsuz etkileri olduğuçeşitli araştırmalar sonucunda ortaya konulmuştur. Televizyon-çocuk ilişkisine bakıldığında, yo-ğun olarak televizyon izleyen çocukların yetişkinlere yönelik her türlü programı da izlediklerianlaşılmaktadır. Bu durumda, çocukların ekranda görsel-işitsel olarak sunulan her türlü mesajı yetişkinlerden çok daha farklı olarak algıladıkları ve bu programlardan yetişkinlerden daha fazla/farklı etkilendikleri konusunda uzman görüşlerinin yanı sıra pek çok araştırma bulunmaktadır.Bu çalışmada, yoğun bir biçimde televizyon izleyen çocukların her türlü yayına açık bir izleyicikitlesi olmaları nedeniyle, televizyonda yayınlanan “özellikle” haber programlarındaki “şiddet”unsurunun ön plana çıkması ve bu yayınların çocuklar üzerindeki etkilerinin neler olduğu konusu araştırmalara ve uzman görüşlerine dayandırılarak ortaya konulmuştur. Tüm bunların sonucunda, televizyonda görsel-işitsel olarak ekrana yansıyan konunun “gösterme biçimi”nden kaynaklanananlatım sorunları vurgulanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın sonuç ve değerlendirme bölümünde, televizyondaki şiddetin gerisinde yatan kar amacına ve televizyon şiddetiyle insanların mevcut statükoya uyum sağlamalarının amaçlanabileceğine yönelik vurgular yer almaktadır.