Gebeliğin İstenme Durumu ile Gebelik Distresi ve Prenatal Bağlanma Arasındaki İlişkisinin İncelenmesi - Elif Keten Edis (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Gebeliğin istenme durumu annenin gebelik sürecine uyum sağlamasını etkileyebilir. Bazı kadınlar gebeliğe kolaylıkla uyum sağlarken bazıları gebelik sürecindeki değişimlere uyum sağlamakta zorlanabilir ve distres yaşayabilir. Gebelik distresi prenatal bağlanmayı etkileyen önemli bir faktördür.Amaç: Bu çalışma gebeliğin istenme durumu ile gebelik distresi ve prenatal bağlanma arasındaki ilişkiyi incelemek ve karşılaştırmak amacıyla yapıldı.Yöntem: Kesitsel türdeki bu araştırma Karadeniz Bölgesi’ndeki bir hastanenin doğum ve kadın hastalıkları polikliniklerine, Ocak - Haziran 2023 tarihleri arasında başvuran gebelerle gerçekleştirildi. Araştırmanın örneklemini 452 gebe oluşturdu. Araştırma verileri Tanıtıcı Bilgi Formu, Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği ve Prenatal Bağlanma Envanteri kullanılarak toplandı.Bulgular: Tilburg Gebelikte Distres Ölçeği toplam puan ortalaması 22,96 ± 5,04, Olumsuz Duygulanım puan ortalaması 15,57 ± 5,03, Eş Katılımı puan ortalaması 7,39 ± 2,04 ve Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalaması 56,84 ± 7,54 olarak bulundu. Gebeliğini isteyen kadınların %7,8’inin, gebeliğini istemeyen kadınların %12,9’unun distres yaşadığı belirlendi. Gebeliğini isteyen ve istemeyen kadınların Eş Katılımı alt boyut puan ortalamaları arasında anlamlı fark saptandı (p lt; 0,05). Gebeliğin istenme durumuna göre Prenatal Bağlanma Envanteri puan ortalamaları açısından gruplar arasında fark yoktu (p gt; 0,05).Sonuç: Elde edilen sonuçlar gebeliğini istemeyen kadınlarda distres yaşama durumunun gebeliğini isteyenlere göre daha yüksek olduğunu gösterdi. İstenmeyen gebelik yaşayan kadınlarda prenatal distresi azaltacak müdahaleler geliştirilmelidir.