Konya’daki Aile İşletmelerinin Kurumsallaşmasında Bilgi Teknolojilerinin Önemi - Rıfat İraz; Ebru Özer (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Aile işletmeleri, küçük ölçekli işletme niteliğindeyken zamanla büyüyebilmektedir. Ülkemizdeki KOBİ’lerin %95’i aile işletmelerinden oluşmaktadır. Fakat aile işletmelerin ömrü uzun olmamakta diğer kuşaklara devredilen işletme sayısıçok azdır. Aile işletmelerinin ömürlerinin kısa olmasında aile üyelerinin kendi aralarında yaşadıklarısorunlar, işletmede uygulanan kurallara tüm aile üyelerinin veya bir kısmınıuymamasıgibi yönetimsel sorunlar nedeniyle bu tür işletmeler kısa sürede dağılabilmektedirler. Günümüzde gelişmişülkelerin çoğunda ekonomik hayatta söz sahibi işletmeler ya aile işletmesidir, ya da aile işletmesi olarak ticari hayata atılmış şirketlerin devamıdır. Bu tür nedenlerden dolayıaile işletmelerinin uzun ömürlü olmasında kurumsallaşma önemli bir faktördür. Bilgi teknolojilerinin giderek öneminin arttığıgünümüzde aile işletmelerinin kurumsallaşmasında bilgi teknolojileri çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmamızda aile işletmelerinin kurumsallaşmasında bilgi teknolojilerinin rolünün tespiti amacıyla Konya faaliyet gösteren aile işletmelerine anket yapılmıştır. Konya’da imalat sektöründe faaliyet gösteren 100 adet aile işletmesine uygulanan bu ankette, Likert Tipi ölçek kullanılmıştır. Anket yöntemi ile elde edilen veriler SPSS 16.0 paket programında analiz edilmiştir. Anketin güvenilirlik analizi yapılmıştır. Ankete katılanların demografik özellikleri ile ilgili anket sorularıFrekans Dağılımıile analiz edilmiştir. Kurumsallaşma ve Bilgi Teknolojileri sorularıise Ki Kare Bağımsızlık testi ile analiz edilmiştir. Anket üç bölümden oluşmaktadır. Anketin ilk bölümünde demografik özelliklere yer verilmiş, ikinci bölümde ise kurumsallaşma ile ilgili anket sorularından oluşmaktadır. Kurumsallaşma anket soruları15 sorudan oluşmaktadır. Anketin üçüncü bölümünde, işletmelerdeki bilgi teknolojileri uygulamalarına ilişkin tutumlarıölçmek için 12 soru vardır. Araştırmamız iki hipotez üzerine kurulmuştur. Birinci hipotezimiz Araştırmamız hipotezlerinden Konya’daki aile işletmelerinin bilgi teknolojilerini kullanmanın işletme için önemli olmasıile işletmede kullanılan bilgisayar sayısıarasında olumlu bir ilişki vardır. İkinci hipotezimiz olan Konya bölgesi işletmelerinde bilgi teknolojilerinin etkin kullanımıile kurumsallaşma arasında doğru orantılıbir ilişki vardır ile işletmede kullanılan bilgisayar sayısıarasında da olumlu bir ilişki vardır. Bu anketlerden çıkan sonuçlar ile bu ilde faaliyet gösteren aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecinde bilgi teknolojilerinin rolü tespit edilmiştir. Konya’da yapılan bu çalışmanın sonucu olarak Konya’da faaliyet gösteren aile işletmeleri için kurumsallaşma sürecinde bilgi teknolojilerinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.. Aile işletmelerin kurumsallaşma faaliyetleri sırasında bilgi teknolojilerinden faydalandığıtespit edilmiştir.