”Det var som att hugga med machete i början – nu förfinar vi” – En studie av Samverkan för bästa skola som styrningsteknologi - Charlotte Baltzer; Eva-Lena Lindster Norberg (Forskning og Forandring)
Sammanfattning Syftet med denna artikel är att diskutera hur den statliga interventionen Samverkan för bästa skola (SBS) styr rektorer i svensk grundskola. SBS är ett regeringsuppdrag till Skolverket som pågått sedan 2015 och vänder sig till skolor med låga resultat, vilka inte på egen hand förväntas kunna vända denna trend. Artikeln bygger på intervjuer med rektorer i grundskolan som deltagit i SBS. Ett resultat i studien är att rektorerna generellt är osäkra i sitt ledarskap och välkomnar det statliga stödet som handlar om att utveckla det systematiska kvalitetsarbetet. Enligt Foucault (2008) innebär detta att staten genom olika maktteknologier styr och reglerar rektorernas beteende i syfte att elevers kunskapsutveckling ska öka och ge högre resultat. Idén om effektiv intervention är en central aspekt inom den evidensbaserade praktiken, dvs. att administrera en behandling för att uppnå en viss effekt (Biesta, 2007). Denna rörelse är ett internationellt fenomen som bygger på ett tayloristiskt synsätt som vuxit fram sedan 1990-talet med sanktionssystem och offentlig rangordning av utbildning (Uljens, 2021a, 2021b). Forskning om tänkbara konsekvenser av SBS är ännu begränsad varför denna studie kan bidra genom analys av insamlat empiriskt material.