Eğitimdeki Eşitsizliğin Değerlendirilmesi - Görkemli Kazar; Rukiye Çapanoğlu (Üniversite Araştırmaları Dergisi)
İnsanların çok az kontrol sahibi oldukları servet, cinsiyet, etnik kökenve konum gibi koşulların, eğitim ve yaşam fırsatlarını şekillendirmede önemlibir rolü vardır. Bu nedenle eşitsizlik sorunu, sadece sosyal ve ekonomik açıdandeğil eğitim açısından da önemli konulardan biri haline gelmiştir. Eğitimdekieşitsizliğin giderilmesi için politika yapıcılar ve uygulayıcılar eğitim ve diğersosyal olanakların eşit dağılımını sağlamalıdır. Toplumların sahip olduklarısosyal, ekonomik ve kültürel sermaye bileşimi eğitimle etkileşim halindedir.Ayrıca, bilindiği gibi eğitim özellikle beşerî sermayenin geliştirilmesikonusundaki kilit unsurlardan biridir. Beşerî sermaye birikimi engellendiğindemeydana gelecek olan kayıplar telafi edilemez, bu yüzden nitelikli işgücüneulaşma açısından eğitime önem vermemiz gerekmektedir. Ancak gerek eğitiminniteliği gerekse eğitime ulaşım açısından tüm ülkelerde eşit koşullarsağlanamamaktadır. Bu nedenle, eğitimdeki eşitsizliğin yoğun olduğu ülkelerdeinsanların sahip oldukları zekâ, yetenek, kabiliyet farklılaşmakta ve beşerîsermayenin kalkınma ve büyüme sürecindeki etkileri sınırlandırılmaktadır.Bu çalışmada amacımız İnsani Gelişme Endeksinde alt bir endeks olarakhesaplanan ve eğitimin ülkede ortalama dağılımı hakkında bilgi veren EğitimEndeksi ile eğitimin dağılımına duyarlı olan Eşitsizlikle UyumlandırılmışEğitim Endeksinin ülkeler arası karşılaştırılmasıdır. Çalışmamızda ayrıcaeğitim dağılımından kaynaklı kayıpların hangi ülke grupları için yüksek olduğutespit edilecek ve bu ülkelerde daha eşit bir eğitimin sağlanması için çözümönerileri getirilecektir.