مروری بر فیلم های زیست تخریب پذیر حاصل از سلولز باکتریایی - درسا حسین زاده; علیرضا مهرگان نیکو (علوم و فنون بسته بندی)
به دلیل افزایش معضلات زیست محیطی، ناشی از مصرف گسترده بسته بندیهای پلاستیکی، پلیمرهای زیستسازگار بیش از پیش مورد توجه محققین و تولیدکنندگان صنعت غذا قرار گرفته اند. سلولز باکتریایی یک پلی ساکارید طبیعی است که عمدتاً توسط گونههای باکتریایی استوباکتر تولید می شود. زیست تخریب پذیری، بلورینگی و خلوص بالا، خواص فیزیکوشیمیایی مناسب و نیز عملکرد خوب این پلیمر به عنوان یک ماتریس برای تولید بسته بندیهای ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی باعث شده تا این پلی ساکارید مورد توجه قرار گیرد. فیلم های سلولزی به دست آمده از طریق روش کشت استاتیک می توانند با غوطهوری در محلولهای ضدمیکروبی مختلف و در ترکیب با پلی ساکاریدهایی مانند کیتوزان، عملکرد چشمگیری در افزایش طول عمر انبارمانی محصولات به ویژه محصولات گوشتی داشته باشند. چالش عمدهی تولید سلولزهای باکتریایی یافتن منبع کربن مناسب و کاهش هزینههای تمام شده می باشد. بر اساس پژوهشهای صورت گرفته در این زمینه، از پسماند صنایع مختلفی همچون: پسماندهای صنایع آشامیدنی و آبجوسازی، صنعت کشاورزی، پالایشگاههای زیستی خمیر کاغذ و صنایع قند، صنایع مرتبط با ریزجلبکها، صنعت بیودیزل و حتی پسماندهای صنایع نساجی میتوان به عنوان منابع مقرون به صرفهی تأمین کربن برای تولید سلولز میکروبی در مقیاس صنعتی بهره برداری کرد. در این مطالعه ضمن معرفی سلولز باکتریایی و راهکارهای تولید آن به استفاده از آن در تولید فیلم های زیست تخریب پذیر و ساختارهای مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی پرداخته شده و نیز امکان پذیری تولید سلولز باکتریایی از پسماندها به عنوان منابع کربنی مورد بررسی قرار گرفته است.