Багатоцільова оптимізація рішень щодо аутсорсингу на віртуальному підприємстві - Тетяна Гринько; Сергій Дулєпов (Challenges and Issues of Modern Science)
Мета. Метою дослідження є розробка моделі багатокритеріальної оптимізації аутсорсингу на віртуальних підприємствах, головною метою якої є швидке реагування на зміни ринку та максимізація ефективності використання ресурсів підприємства. Дизайн / Метод / Підхід. Теоретичною основою роботи стали праці науковців, присвячені функціонуванню віртуальної економіки та віртуальних підприємств, особливостям кадрового аутсорсингу в сучасних умовах функціонування підприємств та оптимізації ресурсного потенціалу підприємства. У процесі дослідження використовувалися методи теоретичного аналізу та синтезу, моделювання, узагальнення та систематизації наукової інформації. Результати. Особливості функціонування віртуального підприємства дали змогу обґрунтувати доцільність впровадження аутсорсингу на віртуальному підприємстві, використання якого дозволяє зменшити ризики при реалізації принципів віртуальних організацій. Теоретичне значення. Отримані результати відповідають принципам стратегічного управління підприємствами в сучасних умовах глобалізації та цифрової трансформації суспільства, важливим аспектом яких є ефективне використання обмежених ресурсів, що визначає успішну стратегію управління підприємством. Практичне значення. Побудована модель багатокритеріальної оптимізації використання аутсорсингу у віртуальному підприємстві дозволяє провести економічне обґрунтування ефективності прийнятих рішень щодо впровадження аутсорсингу, розрахувати можливі ризики та ефективність реалізації проєкту. Оригінальність / Цінність. Використання аутсорсингу є одним із інструментів ефективної реалізації бізнес-моделей віртуальних підприємств. Це є напрямом реалізації потенціалу економіки України на тлі триваючого російського вторгнення. Обмеження дослідження / Майбутні дослідження. Подальші дослідження включають верифікацію моделі, порівняльний аналіз випадків її впровадження, розширення переліку критеріїв оцінки та дослідження можливих синергетичних ефектів від реалізації проєктів впровадження аутсорсингу. Тип статті. Емпірична.