İstanbul’da Yaşayan Geçici Koruma Statüsündeki Suriyelilerin Türk Vatandaşlığına İlişkin Görüşleri (The Views of Syrians Living in Istanbul Who Have the Temporary Protection Status on Turkish Citizenship) - Esma Altındiş; Mehmet Tayfun Amman (Skad)
2011yılında Suriye’de başlayan iç savaş sonrası günümüz dünyasının en büyük insanikrizlerinden biri yaşanmıştır. Bu krizden sadece Suriye halkı etkilenmemiş,sınır komşusu olan Türkiye’de kitlesel göç akımıyla savaştan en çok etkilenenülke olmuştur. Bu insani kriz sonucunda Türkiye “açık kapı politikası” ilanederek Suriye halkına ülke sınırlarını açmıştır. Resmi kaynaklardan alınanverilere göre 2019 yılı itibari ile Türkiye’de 3,5 milyonu aşkın Suriyelibulunmaktadır. Yaklaşık 8 yıldır süren iç savaşın bitmemesi bu sayının giderekartmasına ve gelen göçmenlerin geri dönme ümidini azaltarak onları toplumaentegre olmaya ve vatandaşlık istemeye teşvik etmektedir. Yapılan bu çalışmadageçici koruma statüsündeki Suriyelilerin vatandaşlık alma duruma dair düşünceleri;geçicilik/kalıcılık, misafirlik ve vatandaşlık kavramları çerçevesinde analizedilmiştir. Bu çalışma, nitel bir araştırma modeli oluşturularak geçici korumakapsamındaki 30 Suriyeli ile yapılan mülakatlar sonucunda gerçekleştirilmiştir.