Miyokardiyal İskemi Oluşturan ve Sol Ventrikülografiyi Taklit Eden Kalıcı Tebesian Venlerin Ciddi Formu - Mustafa Serkan Karakaş; Veysel Tosun; Necmettin Korucuk; Ünal Güntekin; Remzi Yılmaz (Genel Tıp Dergisi)
Koroner arter fistülü nadir bir konjenital anomalidir. Hastaların çoğu asemptomatik olmakla birlikte bazı hastalar semptomatik olabilmekte ve miyokardiyal iskemi, tromboz ve emboli, kalp yetmezliği ve aritmilerle gelebilmektedir. yazımızda efor dispnesi ve anginası bulunan ve miyokard perfüzyon sintigrafisinde geri dönüşlü inferior ve apikal defekt satanan 70 yaşında erkek sunulmuştur. Koroner anjiografide koroner darlık saptanmadı ancak sol ön inen arter, sirkümfleks arter ve sağ koroner arterden çoklu mikrofistüller aracılığıyla sol ventriküler kaviteye boşalan ve sol ventrikülografi görüntüsü oluşturan kapiller boyanma izlendi. Küçük mikrofistüllerden dolayı hastaya medikal tedavi verildi, beta bloker, aspirin ve ranolazin tedavisi ile taburcu edildi. Bir ay sonraki kontrolde hasta yakınmalarında azalma olduğunu belirtti.