Głosić odważnie na rozstajach dróg. Zadania głosiciela słowa Bożego w środowisku zsekularyzowanym - Leszek Szewczyk (Polonia Sacra)
Celem niniejszego opracowania jest prezentacja zadań stawianych współczesnym głosicielom słowa Bożego w kontekście dokonujących się procesów sekularyzacyjnych. Procesy te wymagają nie tylko przenikania głoszenia słowa Bożego pierwotną gorliwością i zapałem apostolskiego przepowiadania. Wśród najważniejszych zadań stojących przed kaznodziejami głoszącymi w środowisku zsekularyzowanym należy wymienić: głoszenie z posłania i w imieniu Kościoła, głoszenie słowa Bożego, mimo niesprzyjających okoliczności i zagrożeń, budzenie pragnienie Chrystusa w sercach słuchaczy oraz odważne głoszenie na rozstajach dróg. Ostatni punkt opracowania zawiera omówienie najważniejszych zagrożeń stojących przed współczesnymi głosicielami słowa Bożego.