İŞLETMELERDE TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİM SİSTEMİ ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASINDA KURUMSAL KAYNAK PLANLAMASI’NIN ROLÜ - Hasan Kürşat Güleş; Adem Öğüt; Turan Paksoy (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Küreselleşen dünyanın yoğunlaşan rekabet koşullarında avantaj kazanmak için çaba gösteren işletmeler, bir yandan örgütsel yapı ve teknolojik donanımlarını geliştirirken diğer yandan işletmeler arası işbirliği ilişkilerinin olası yararlarını elde edebilmek amacıyla etkili bir tedarik zinciri/ağı oluşturmaya çalışmaktadırlar. Günümüzde, bir işletmenin bireysel olarak üstün başarılara ulaşamayacağı bilinmekte ve rekabetin işletmelerden çok işletmelerin tedarik zincirleri arasında gerçekleştiği kabul edilmektedir. Bu bağlamda, tedarik zincirinin tarafları arasında koordinasyon ve entegrasyon sağlanması açısından kilit bir araç olan Kurumsal Kaynak Planlaması gibi bilişim teknolojilerine dayalı çözümler günümüzde yaygın uygulama alanı bulmakta, örgütsel ve örgütler arası kaynak israfının giderilmesine ve değer üretimine stratejik destek sunmaktadır. Bu çalışmada, teknoloji kullanımı ve tedarik zinciri yönetiminin bu denli iç içe geçtiği dinamik rekabet ortamında Kurumsal Kaynak Planlaması uygulamalarının tedarik zinciri yönetimi etkinliğinin artırılmasındaki rolü ve önemi irdelenmektedir.