Uloga logike i argumentacije u teološkim tekstovima - Ines Skelac; Marija Džinić (Bogoslovska Smotra)
U radu se analiziraju specifičnosti argumentacije u teološkim tekstovima s naglaskom na važnost logičke konzistentnosti, utemeljenosti na autoritativnim izvorima vjere i prepoznavanje granica crkvenih dogmi, odnosno zadanih, objavljenih i definiranih istina. Ispituje se kako se teološka argumentacija koja se oslanja na Tradiciju i svete spise može strukturirati na način koji zadovoljava kriterije logičkog zaključivanja i znanstvene preciznosti. Posebna pažnja posvećena je razlikovanju onoga što čini dogmatsku osnovu teologije od spekulativnih teoloških refleksija s naglaskom na važnost i preciznost takva razlikovanja za precizno razumijevanje teoloških tvrdnji. Kao model za analizu načina na koji teolozi integriraju crkvene autoritete s logičkom argumentacijom, zadržavajući pritom jasnoću i dosljednost, poslužio je tekst Karla Rahnera, jednoga od najutjecajnijih teologa 20. stoljeća. Rad ukazuje na važnost dobro argumentiranih teoloških tekstova kao neizostavnog elementa za obranu teologije kao racionalne discipline te otvara put daljnjim istraživanjima teološke metodologije i strukture argumentacije.