Türkiye’de İnternet Gazeteciliği: Meslek Profesyonellerinin Gözünden Gazetecilik Ortamı - Konur Alp Koz; Umur Işık (Selçuk İletişim)
Çevrimiçi düzenin sürekli değişen dinamikleri, gazetecilik faaliyetleri üzerinde yapılan birçok değerlendirmeyi düşünsel düzeyde karalamadan ibaret kılmaktadır. Uygulama dünyasındaki her değişim, alan için girdaba dönüşebilmektedir. Alan profesyonelleri, çevrimiçi evrene en çabuk evrilen işgücü olsalar da belirtilen zorluk nedeniyle zaman zaman hataya düşebilmektedir. Her şeye rağmen akademik cephede bu yapbozu anlayabilmek, en kritik parçası olan profesyonelleri anlamaktan geçmektedir. Çalışma, internet evreninde yürütülen gazetecilik faaliyetlerini, bu evrenin temsilcilerinin gözünden görebilmek, uygulama dünyasının gerçeklerini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Çalışma kapsamında; internet haberciliğinin önemli temsilcilerinden internethaber.com, haber7.com, habertürk.com, mynethaber.com ve haberler.com’un üst düzey yöneticileriyle yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre; webin dışındaki çevrimiçi ortam çeşitliliği, sosyal medya ve mobil ortamlar internet habercilerini yoğun bir iş yükü altında bırakmaktadır. Gazeteciler bu ortamda bir çeşit “teknolojik abluka” altında faaliyetlerini sürdürmekte ve bu durum ana ürün haberi negatif yönde etkilemektedir. Haber siteleri; finans yönünden “arama motorlarına”, haber yönünden ise eski medyaya bağımlı “ikinci el habercilik” faaliyeti içerisindedirler. Gazeteciler artık “biz yazarız siz okursunuz” diyememekte, haber konusu olamayacak “soft” içerikler, “kullanıcı her aradığını bulsun” anlayışının bir sonucu olarak haber sitelerinde yer almaktadır. Google başta olmak üzere arama motorları; “algoritmik baskılarıyla” alışkanlıkların ve ilkelerin dışında bir haber sunum ve tasarımına ön ayak olmaktadırlar. Algoritmaya uygun haber nitelikli haber olmaktan çıkmıştır.