ULUSLARARASI GÜÇ DENGESİ VE İKİ KUTUPLULUK ARASINDAKİ İLİŞKİ - Aydın Aydın; Emir Bakıncak (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
Bu çalışmada yapısalcıların, uluslararası sistemde en istikrarlı yapının iki kutuplu sistem olduğu ve dünyanın gelecekte iki kutuplu sisteme dönüşeceği görüşleri incelenmektedir. Dünyada, Westphalia Barışından beri devletlerin sisteme egemen olma girişimi söz konusudur. Ancak bu girişimler diğer devletler tarafından engellenmiştir. Günümüzde de Amerika Birleşik Devletleri(ABD) süper güç olma özelliğini devam ettirmek istemektedir. ABD'nin bu gücü yapısalcıların görüşleri çerçevesinde sürdüremeyeceğini ve dünyanın gelecekte iki kutuplu sisteme dönüşeceği görüşü ele alınacaktır. Dünya iki kutuplu sisteme dönüşürken bu dönüşümün biraz daha farklı olacağı ve devletlerin bölgesel güç olma özelliğini sürdürürken, uluslararası sistem düzeyinde iki kutup oluşturdukları analiz edilmeye çalışılacaktır. Bu iki kutuptan biri ABD'nin önderliğini yaptığı Batı bloğu diğeri ise doğuda Çin'in önderliğini yapacağını düşündüğümüz blok olarak ele alınacaktır.