Periodinių leidinių statistika Baltijos šalyse: duomenų šaltiniai ir rinkiniai - Nijolė Bliūdžiuvienė (Knygotyra)
Leidyba yra svarbi ir reikšminga kultūros, kūrybos ir ekonomikos sektoriaus dalis. Jos tyrimui, vertinimui ir prognozavimui reikalingi pagrįsti, patikimi, tikslūs, nuoseklūs, palyginami statistiniai duomenys. Atsižvelgiant į periodinių leidinių statistikos tyrimų stoką ir leidybos statistikos aktualumą bei tai, kad Baltijos šalyse leidybos statistikos duomenis renka to paties lygmens institucijos, keliama problema, ar nacionalinės bibliotekos taikomas rekomendacinių ir teisinių dokumentų pamatas bei duomenų rinkimo metodologija gali užtikrinti duomenų pagrįstumą, patikimumą, išsamumą ir palyginamumą. Šio straipsnio tikslas – išnagrinėti ir palyginti Baltijos šalių periodinių leidinių statistikos duomenų rinkimo praktikas. Tyrimo objektu pasirinkti Lietuvos, Latvijos ir Estijos leidybos statistikos teisinis pamatas bei 2022 m. leidybos statistikos ištekliai ir oficialiosios statistikos duomenų rinkiniai. Tokių duomenų rinkimo ir apskaitos gairėmis galima laikyti UNESCO rekomendacijas bei Tarptautinės standartizacijos organizacijos standartus. Teisinis leidybos statistikos pamatas – privalomojo egzemplioriaus teisės aktai, kurie turi užtikrinti statistikos duomenų šaltinius.