Korunma Motivasyonlarını Etkileyen Faktörler ve Mesaj Çekiciliğinin Rolü: COVID-19 Bağlamında Bir Araştırma - Tuğba Yılmaz; Seren Düzenli Öztürk; Tahsin Aydoğan; Umit Kuvvetli; Derya Karanfil; Tuncer Asunakutlu; Ali Emre Aydın (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
COVID-19 salgını bağlamında tasarlanan iletişim içeriklerinin, bireylerin korunma motivasyonlarıve davranışları üzerindeki etkisinin tespit edilmeye çalışıldığı bu çalışma, COVID-19 salgınınınolumsuz sonuçlarından kaçınmada bireysel önlemlerin öneminden hareketle, bireylerin korunma motivasyonlarını artırmaya yönelik mekanizmayı anlamayı ve bu mekanizmayı harekete geçirecek iletişimsüreçleri geliştirmeyi amaç edinmiştir. Bu amaç doğrultusunda yürütülen araştırma, iki ayrı çalışmadanoluşmaktadır. İlk çalışmada, çevrim içi olarak uygulanan anket aracılığıyla bireylerin korunma niyetinietkileyen motivasyon faktörleri incelenmiştir. İkinci çalışmada ise gruplar arası deneysel tasarımdanfaydalanılarak laboratuvar deneyleri yürütülmüş, korku ve rasyonel çekicilik içerikli mesajların korunmamotivasyonları üzerindeki etkisi ölçülmüştür. Elde edilen bulgular, algılanan şiddet, öz yeterlilik ve dışsaltepki etkinliğinin korunma niyetiyle pozitif ilişkisini ortaya koymaktadır. Ayrıca korku çekiciliğinin,rasyonel çekiciliğe kıyasla algılanan şiddet üzerinde daha güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna ulaşılmıştır.Bulgular sayesinde halk sağlığı sorunlarıyla mücadeleye ilişkin iletişim süreçlerinin daha etkin kılınmasıiçin öneriler geliştirilmiştir. Bu bakımdan çalışmanın sonuçları, bireylerin korunma motivasyonlarınınartırılmasına ilişkin stratejilere rehberlik edebilecek niteliktedir. Bu bağlamda sonuçlar hem bireylerin hemde toplumun sağlığı için önemli görülmektedir.