Fransa’da Adem-i Merkezileşme ve Bölgeselleşme Adımı Olarak Kalkınma Ajansları - Tekin Avaner; Turgut Atasoy (Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)

(untitled)
Fransa’daki bölge kalkınma ajanslarının temel amacı, bölge halkının kalkınmaya katılımını ve kalkınmadan yararlanmasını sağlamak, hizmetler vererek bölgenin girişimci potansiyelini geliştirmek, bölgedeki ekonomiyi canlandırmaktır. Ülkedeki ajansların gelişmesi, 1980’li yıllarda Avrupa Birliğine endeksli olarak uygulanan ademi merkezileşme ve bölgeselleşme reformlarından sonra başlamış, 2015 yılında NOTRe yasası kapsamında ajanslar önemli mesafeler katetmiştir. Halen, il ve komün yönetimlerine göre ön plana çıkan bölge yönetimleriyle birlikte görev yapan ve bütçe kullanma yetkisine sahip olan 20 bölgesel ajans bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı Fransa’daki kalkınma ajanslarının adem-i merkezileşme ve bölgeselleşme yönünden incelenmesidir. Ajansların genellikle, cazibe oluşturma, kalkınma ve yenilik konu ve alanlarında bölge, il ve komün/komünler arası olmak üzere üç ana seviyede oluşturuldukları gözlenmektedir. Bölgesel ajanslar tamamen bölge yönetimlerinin elindedir ve bu nedenle ajanslar, daha az ortaklığa dayalı bir yönetişim biçimi sunmaktadır. Bu kapsamda, bölgesel kalkınma ajanslarının misyonları bölgesel becerilerin evrimini takip ederek gelişmiştir. Bir bölgesel ekonomik kalkınma ajansının kendi ekosisteminde; lider/koordinasyon, genel sağlayıcı ve operasyonel araç olmak üzere üç ana rolü vardır. Çalışma Fransız kalkınma ajanslarının yapısal ve işleyiş özelliklerini bu bağlamda değerlendirmektedir.