Girişimci Liderlik Davranışının Çalışan Yaratıcılığına Etkisi - Kürşad Zorlu; Fatma Tetik (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Örgütlerde girişimci davranışların önemini artırması araştırmacıları bu konudaki çalışmalara yöneltmektedir. Bu çerçevede kurumsal girişimciliği ve liderliği aynı anda kullanmak için, “girişimci liderlik” olarak adlandırılan yeni bir araştırma konusu oluşturulduğu görülmektedir. Girişimci liderliğin sonuçları sadece liderin davranışlarına değil, aynı zamanda çevresel ve örgütsel özelliklerinin yanı sıra çalışanların özellikleri ve davranışlarına bağlıdır. Bu çalışmada, girişimci liderlik davranışının çalışan yaratıcılığı üzerindeki etkisi incelenmektedir. Girişimcilik liderlik, üzerinde daha fazla çalışılmış genel liderlik teorilerine göre yeni ve geliştirilmeye açık bir görünüm arz etmektedir. Girişimci liderlik alanında iki büyük araştırma boşluğu bulunmaktadır. Bunlardan biri, girişimci liderliğin kavramsal gelişimi üzerine sınırlı sayıda araştırma olması, diğeri ise girişimcilik ve liderlik arasında sınırlı temalar ve eğilimlere yönelik araştırmaların varlığıdır. Literatürde girişimci liderliğin sınırlı bir inceleme alanı bulmuş olması çalışmanın göreli katkısı bakımından önemlidir. Bu kapsamda öncelikle girişimci liderlik ve çalışan yaratıcılığı hakkında kavramsal çerçeve sunulmakta, ardından araştırma kısmında gerçekleştirilen anket uygulamasına yönelik bulgu ve sonuçlar ortaya konulmaktadır. Araştırmada nicel veri analizi uygulanmıştır. Araştırma modelindeki değişkenler arası ilişkiler, SPSS 22.0 ve AMOS 24 paket programları ile çözülmüş, ilgili bulgular elde edilmiştir. Geçerlilik testi için doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik için Cronbach’s Alpha değerlerine bakılmış ve dağılımın normal olduğu görülmüştür. Ayrıca kurulan yapısal eşitlik modeli ile olası etkinin varlığı ve düzeyi tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular neticesinde çalışanların işyerinde girişimci liderlik davranışına yönelik algıları pozitif yönde arttığında yaratıcılık düzeylerinin de kısmen artabileceği tespit edilmiştir. Örgütlerde girişimci liderliğin yükselmesi yeni fikirler oluşturma, yeni üretim teknikleri geliştirme ve örgütsel yaratıcılığın güçlenmesinde etkili bir yöntem olarak kullanılabilir. Çalışmadan elde edilen bulgular ve doğrulanan ilişkinin daha geniş ölçekte uygulanması ve irdelenmesi literatür açısından daha katkı sağlayıcı olacaktır.