Üniversite Öğrencilerinin Görüşlerine Göre Spor Eğitimi Veren Öğrenim Kurumlarının Değişim İhtiyacının Belirlenmesi Determination Of Needs Of Change In Institutions That Provides Sports Education According To Opinions Of University Students - Meriç Eraslan; Murat Özmaden (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Yapılan bu araştırmada üniversite öğrencilerinin görüşlerine göre spor eğitimi veren kurumların değişim ihtiyacının belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırmaya Balıkesir Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan 498 öğrenci ve Adnan Menderes Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi olan 342 öğrenci olmak üzere toplam 840 öğrenci katılmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin değişim ihtiyacına ilişkin görüşlerinin belirlenmesinde Tufan (2010) tarafından geliştirilen “Değişim İçin Durum Belirleme Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 22.0 programında Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis H testi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda öğrencilerin Değişim İçin Durum Belirleme Ölçeği’nden aldıkları puanların orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ölçek alt boyutlarına ilişkin öğrenci görülerinin öğrenim görülen üniversite, yaş grubu, bölüm ve sınıf değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık gösterdiği tespit edilmiştir (p<0.05). Buna karşılık öğrencilerin değişim ihtiyacına ilişkin görüşlerinin cinsiyet ve ilgilendikleri spor dalına (takım veya ferdi) göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir (p>0.05). Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin spor eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının değişim ihtiyacına ilişkin görüşlerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği söylenebilir.