“Enformasyon Müşteri''lerini Mutsuz Etmenin En Etkin Yolları - Erol Yılmaz (Türk Kütüphaneciliği)
Diğer sektörlerde mal ve t veya hizmet sunan kurum ve kuruluşlar gibi, kütüphaneler de hizmet sundukları “ müşterileriyle varolan ve onlarla anlam kazanan toplumsal kurumlardır. Mal ve hizmet üreten birçok alanda ve başta özel sektörde olmak üzere, bu bilinçle hareket edilerek müşterilerin memnuniyet düzeylerini artırmaya yönelik araştırmalar yapılmakta ve uygulamalar elde edilen nesnel verilere göre düzenlenmektedir. Gelişmiş ülkelerde kütüphaneler söz konusu olduğu zaman da, bu modern uygulamayla ve kullanıcıların “birincilik” konumunda değerlendirildiği bir bakışla karşılaşılmaktadır.