BEDEN EĞİTİMİVE SPOR YÜKSEKOKULU SINAVINA BAŞVURAN ADAY ÖĞRENCİLERİN ÖĞRENME BİÇEMLERİNİN İNCELENMESİ - Hakan Salim Çağlayan; Özden Taşğın (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırma; beden eğitimi ve spor yüksekokulu özel yetenek sınavına başvuran aday öğrencilerin öğrenme biçemlerini belirlemek; öğrenme biçemlerinin cinsiyet, yaş, mezun olduklarılise türü, mezun olduklarılise alan türü ve sınava başvuru yaptıklarıbranşlarına göre farklılaşıp farklılaşmadığınıincelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 2007 yılında Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu özel yetenek sınavına başvuran aday öğrencilerden tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen 417 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın modeli tarama survey yöntemidir. Araştırmada veri toplama aracıolarak, araştırmacıtarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve Şimşek 2002 tarafından geliştirilen “BİG 16 Öğrenme Biçemleri Envanteri” kullanılmıştır. Envanter bedensel, işitsel ve görsel olmak üzere üç öğrenme biçemini ölçmektedir. Her öğrenme biçemi için 16 madde içeren envanter, toplam 48 maddeden oluşmaktadır. Bu araştırma için yapılan güvenirlik çalışmasında, envanterin “bedensel” alt testine ait güvenirlik katsayısı.634, “işitsel” alt testine ait güvenirlik katsayısı.717 ve “görsel” alt testine ait güvenirlik katsayısı.697 olarak bulunmuştur. Envanterin tümüne ilişkin güvenirlik katsayısıise .853 olarak hesaplanmıştır. Verilerin analizinde frekans f ve yüzde % ’ler kullanılmış, değişkenler arasıilişkiler kay-kare istatistik yöntemi ile incelenmiştir. Anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Araştırma sonucunda; aday öğrencilerin %63,3’ünün görsel, %18,7’sinin işitsel ve %18’inin bedensel öğrenme biçemine sahip oldukları; öğrenme biçemlerinin cinsiyet, yaş, mezun olduklarılise türü, mezun olduklarılise alan türü ve sınava başvuru yaptıklarıbranşlarına göre farklılaşmadığıtespit edilmiştir.