«Så sitter du der og plutselig leser for alle» – en nærstudie av barnehageansatte som litteraturformidlere - Malgorzata Wild; Christina Berg Tveitan (Nordisk Barnehageforskning)
Nyere forskning om barnehageansatte viser hvilke lesepraksiser som finnes i skandinaviske barnehager (Alatalo & Westlund, 2021; Damber, 2015; Dybvik et al., 2022; Tjäru, 2023). Det er imidlertid mindre undersøkt hva norske barnehageansatte legger til grunn for lesing i barnehagen. I denne artikkelen retter vi søkelys mot barnehageansattes refleksjoner om egen rolle som litteraturformidlere, samt deres personlige erfaringer med litteratur. Studien baserer seg på intervju av sju barnehageansatte med forskjellig utdanningsbakgrunn. Resultatene viser at det ikke nødvendigvis er en sammenheng mellom barnehageansattes egen lesing og valg av lesing som aktivitet i barnehagen. Vi ser også at flertallet av informantene vektlegger språkutviklingsfunksjonen litteraturen har når de legitimerer valg av lesing. I tillegg er informantene opptatt av å formidle litteratur på barnas premisser og peker på barnas initiativ, interesser og formidlingsstrategier som viktige elementer. I studien ser vi også en antydning til kollektive og spesialiserte leseroller i de ulike barnehagene informantene jobber i.