СУЧАСНІ МЕТОДИКИ ОЦІНКИ УРБАНІЗОВАНОСТІ МІСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ: ТЕОРЕТИЧНІ ТА ПРАКТИЧНІ АСПЕКТИ - Андрій Березорудський (Економіка та суспільство)
У статті розглянуто проблемні аспекти оцінки рівня урбанізованості в умовах сучасних тенденцій, зокрема швидкої урбанізації, зростання агломерацій та змін клімату. Основну увагу приділено необхідності адаптації методик до нових реалій, недосконалості збору даних і різнорівневій доступності інформації. Проаналізовано практику застосування комбінованих підходів, які забезпечують комплексний аналіз міських територій через поєднання демографічних, економічних, інфраструктурних і соціально-екологічних показників. Підкреслено важливість інтеграції сучасних технологій для підвищення точності аналізу урбанізованості, прогнозування розвитку міських територій та залучення громадськості до управління містами. Впровадження новітніх методик сприятиме формуванню більш сталих, комфортних та безпечних міських середовищ.