DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARIN TÜRKİYE’NİN İHRACAT ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ÜZERİNE ETKİSİ - Selim Adem Hatırlı; Gürkan Cunda (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Doğrudan yabancı yatırımların ev sahibi ülkelere kattıkları bir çok fayda mevcuttur. Özellikledoğrudan yabancı yatırımlar gelişmekte olan ülkelere üretim için gerekli sermaye birikimi, bilgive yönetimsel beceri, teknolojik altyapı ve kullanım yetkinlikleri sağlamaktadır. Doğrudanyabancı yatırımların bu faydalarının yanında ev sahibi ülkelerin ihracat ürün sepetine de olumlukatkı sağlaması beklenir. Ancak yapılan literatür incelemesi neticesinde doğrudan yabancıyatırımların ev sahibi ülkelerin ihracat ürün çeşitliliğine etkisini inceleyen yeterli çalışmaolmadığı görülmüştür. Bu nedenle, Doğrudan yabancı yatırımların Türkiye’deki ihracat ürünçeşitlendirmesi üzerindeki etkisi, Vektör Otoregresif (VAR) Analizi metodu ile incelenmiştir.Ampirik analiz sonuçları, doğrudan yabancı yatırımların ihracat ürün çeşitliliğini etkilemediğinigöstermiştir. Varyans ayrıştırma analizi sonuçlarına göre dışa açıklığı ihracat ürünçeşitlendirmesine önemli katkı sağladığı tespit edilmiştir.