ISODONTIA MEXICANA, O NOUĂ SPECIE INVAZIVĂ DE VIESPI ÎN FAUNA REPUBLICII MOLDOVA - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte reale si ale naturii)
O nouă specie de viespi invazive, Isodontia mexicana (Hymenoptera: Sphecidae) a fost crescută din adăposturi artificiale în anul 2024 pe teritoriul Institutului de Genetică, Fiziologie și Protecția Plantelor, Republica Moldova. Am analizat biologia, istoria distribuției speciilor în Europa și posibilitatea utilizării acesteia în protecția plantelor. Specia I. mexicana a venit din America Centrală în Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu și-a schimbat nișa ecologică în zona invadată. Prezența unui mezosom relativ păros și vizitarea frecventă a multor plante cu flori de către I. mexicana îl definește probabil ca un nou polenizator puternic. Pe măsură ce populația de I. mexicana crește, un efect mai probabil ar putea fi acela că viespea controlează dăunătorii culturii din ordinul Ortoptere. În acest caz, refugiile artificiale ar trebui utilizate într-o manieră care să maximizeze apariția descendenților adulți sănătoși ai I. mexicana în zonele agricole. Cuvinte-cheie: Isodontia mexicana; Republica Moldova; Sphecinae, adaposturi artificiale,, specii invazive, protectia plantelor, combaterea dăunătorilor, polenizator puternic.