Формуючі фактори стосовно закріплення фахівців в організації та їх роль при забезпеченні належних умов праці - Євгенія Григор’єва; Богдан Гармаш; Лідія Катковнікова (Challenges and Issues of Modern Science)
Для забезпечення безпечних і комфортних умов праці необхідно звернути увагу на явище утримання персоналу – збереження спеціалістів в організації. У нашій країні проблема утримання персоналу відносно мало досліджена. Метою дослідження є виявлення психофізіологічних факторів на робочому місці, які сприяють добровільному продовженню трудових відносин з боку працівника. Дослідження також спрямоване на сприяння більшому захисту працівників на роботі через створення відповідних умов праці. У зв'язку з концепцією "утримання" акцент часто робиться на збереженні талановитих і відданих працівників в організації, максимізуючи їхні навички та здібності. Утримання або втрата працівників може бути критичною для організації та її здатності функціонувати оптимально. Це особливо актуально для вищих навчальних закладів, де цінність працівника визначається не тільки накопиченими знаннями, але й його відданістю та прихильністю, тому ризик втрати професіоналів зростає. Теоретичною основою дослідження була теорія вбудовування роботи та двофакторна теорія Герцберга. У дослідженні також враховано, що самооцінка респондентів може бути ненадійною, оскільки задоволеність або незадоволеність умовами праці та робочим середовищем можуть бути пов'язані з різними умовами. Метою дослідження є виявлення факторів, які є вирішальними у формуванні бажання працівників продовжувати трудові відносини зі своїм роботодавцем: коли створюються привабливі та безпечні умови праці. Для досягнення цього утримання розглядається на основі таких показників, як можливості для навчання та професійного розвитку на робочому місці, наявність соціальної підтримки з боку компанії; ризик отримання професійного захворювання, баланс між роботою та особистим життям, а також рівень заробітної плати в організації.