Grupla Psikolojik Danışmada Şiir Kullanımının Üniversite Öğrencilerinin Onay Bağımlılık Düzeylerine Etkisi - The Effect Of Using Poetry In Group Counseling On The Approval Dependence Levels Of University Students - Ersun Çıplak (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu araştırmanın amacı, grupla psikolojik danışmada şiir kullanımının üniversite öğrencilerinin onay bağımlılık düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada öntest sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Deney (n: 14) ve kontrol (n: 16) grupları, Çukurova Üniversitesi Psikolojik Danışma Birimi’ne başvuran ve gönüllülük esasına göre çalışmaya katılmak isteyen öğrencilerden oluşturulmuştur. Deney ve kontrol gruplarına öntest ve sontest olarak “Kişilerarası İlişki Boyutları Ölçeği”nin “Onay Bağımlılık Alt Ölçeği” uygulanmıştır. Deney grubu 12 oturumluk grupla psikolojik danışmada şiir kullanımı sürecine alınmıştır. Araştırmanın bulguları, deney grubu ile kontrol grubunun sontest puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğunu göstermiştir. Araştırma bulguları alanyazına bağlı kalınarak tartışılmış ve gelecekte yapılacak olan araştırma ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.