Łukasza Schubbego Carmen de nova constitutione Gymnasii Thoruniensis z 1568 r. w zbiorach Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej - Książnicy Kopernikańskiej w Toruniu - Tomasz Dreikopel (Folia Toruniensia)
W roku 1568 formalnie rozpoczęło swoją działalność zreformowane i poddane reorganizacji Gimnazjum Toruńskie. Wydarzenie to uczcił okolicznościowym utworem poetyckim konrektor Łukasz Schubbe. Napisane przezeń Carmen de nova constitutione Gymnasii Thoruniensis pozostaje w pełni wartościowym źródłem do poznania dziejów toruńskiej szkoły w II poł. XVI w. Opracowanie zawiera uwagi wstępne, ujednoliconą pod kątem ortograficznym oraz interpunkcyjnym transliterację wiersza Schubbego, przekład na język polski oraz komentarz.