ارزیابی اثر شکل و رنگ بسته‌بندی بر سلامت درک شده‌ی محصولات لبنی - شهریار عزیزی; امیرحسین غروی رودسری; حسام الدین نعمتی (علوم و فنون بسته بندی)
در صنعت مواد غذایی انبوهی از برندها و محصولات وجود دارد و رقابت بسیار شدیدی حاکم است. بسته‌بندی به‌عنوان اولین عنصری که مصرف‌کننده با آن روبرو می‌شود، نقش بسیار مهمی در این زمینه ایفا می‌کند. از سوی دیگر، در سال‌های اخیر، سلامت به یکی از مهم‌ترین معیارهای مصرف‌کنندگان در انتخاب مواد و محصولات غذایی تبدیل‌شده است. بسته‌بندی اگر این توانایی را داشته باشد تا سلامت را به مصرف‌کننده مخابره کند، گام بلندی را برای اقناع و اطمینان بخشی به مصرف‌کننده برداشته است. این پژوهش با هدف ارزیابی اثر شکل و رنگ بسته‌بندی بر سلامت درک شده‌ی محصولات لبنی در شهر تهران انجام‌گرفته و با سه مطالعه‌ی مقدماتی و یک مطالعه‌ی نهایی در زمره‌ی پژوهش‌های چند روشی است. در مطالعه‌ی(1)، از میان محصولات لبنی، دو محصول شیر و خامه به‌عنوان محصولات سالم و ناسالم شناسایی شد. در مطالعه‌ی(2) محصولات لبنی موجود در بازار از حیث شکل و رنگ بسته‌بندی مورد بررسی قرار گرفتند. در مطالعه‌ی(3) برای هرکدام از دو محصول سالم و ناسالم، دو شکل بسته و دو رنگ بسته‌بندی سالم و ناسالم شناسایی شد. مطالعه‌ی نهایی دربردارنده 8 حالت (2 محصول×2 شکل بسته‌بندی سالم/ناسالم×2 رنگ بسته‌بندی سالم/ناسالم) بود. یافته‌های نهایی این پژوهش نشان داد که در محصول سالم، شکل بسته‌بندی بر سلامت درک شده‌ی مصرف‌کنندگان مؤثر است (0.016131=p و 0.048881=2) و همچنین افرادی که به سلامت خود توجه بیشتری نشان می‌دهند، ادراک سالم‌تری از بسته‌بندی با شکل سالم دارند (0.005934=p و 0.063439=2). در محصول ناسالم هیچ‌یک از دو عامل شکل و رنگ بسته‌بندی بر سلامت درک شده مؤثر نبودند.