Wacław Sieroszewski – badania zesłańca syberyjskiego nad muzyką Jakutów w XIX wieku - Karolina Kondracka (Muzyka)
Wacław Sieroszewski to postać niezwykle interesująca w dziedzinie badań nad syberyjskimi Jakutami. Ten żyjący w XIX w. pisarz, polityk i zesłaniec był autorem opublikowanej w 1896 r. pracy Якуты. Опыт этнографического исследования (Âkuty. Opyt ètnografičeskogo issledovaniâ). Została ona nagrodzona przez Rosyjskie Towarzystwo Geograficzne złotym medalem i do dziś pozostaje najważniejszym kompendium wiedzy o życiu i kulturze Sacha.