نشانگرهای زمان – دما به عنوان بسته‌بندی‌های هوشمند در صنایع غذایی: انواع، مکانیسم عمل و کاربردها - هادی الماسی; نجمه سهرابی (علوم و فنون بسته بندی)
امروزه با افزایش آگاهی مصرف‌کنندگان و تمایل آنها به تهیه و مصرف محصولات غذایی سالم، توجه تولید‌کنندگان به استفاده از روش‌های نوین بسته‌بندی را افزایش داده است. بسته‌بندی هوشمند یکی از انواع بسته‌بندی‌های نوین است که با جمع‌آوری و ارائه اطلاعات از محیط داخل و بیرون ماده غذایی، نسبت به کیفیت و قابلیت مصرف محصول بسته‌بندی شده هشدار می‌دهد. نشانگرهای زمان- دما یکی از انواع بسته‌بندی‌های هوشمند محسوب می‌شوند که در مواردی که نگهداری محصول به شرایط دمایی خاصی نیاز دارد مورد استفاده قرار می‌گیرند. حمل و‌نقل، نگهداری و عرضه محصولاتی مانند فراورده‌های گوشتی و محصولات لبنی به حفظ زنجیره سرما نیازمند است و نشانگرهایزمان- دما قادر هستند نسبت به رعایت یا عدم رعایت این شرایط در طی نگهداری و عرضه محصول هشدار دهند. نشانگرهای زمان- دما انواع مختلفی دارند و هرکدام از آنها با ساز وکار‌های عمل متفاوت نسبت به پایش شرایط نگهداری و ارائه اطلاعات، اقدام می‌کنند. در این مقاله مروری، انواع نشانگرهای زمان- دما معرفی شده و ساز وکار عمل آنها و همچنین کاربردشان به‌عنوان بسته‌بندی هوشمند در محصولات غذایی مختلف تشریح شده است.