FİRMA DEĞERLEME YAKLAŞIMLARI VE TÜRK HAVA YOLLARI (THY) ÜZERİNE BİR UYGULAMA - Yüksel Akay Ünvan (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma kapsamında, rekabet koşullarının her geçen günzorlaştığı küresel finans pazarında önemini giderek daha da arttıran firmadeğerleme kavramı ele alınarak, öncelikle konuyu işleyen çeşitli çalışmalarınderlendiği bir literatür taraması yapılmış, ardından havayolu ulaşımı sektöründefaaliyet gösteren Türk Hava Yolları şirketi için bir firma değerleme uygulamasıanlatılmıştır. Söz konusu değerleme için yöntem olarak indirgenmiş serbestnakit akım ve benzer şirket yöntemleri kullanılmış ve elde edilen sonuçlartutarlılık açısından kıyaslanmıştır. Değerleme hatasının minimum düzeydetutulması ve hissenin gerçeğe yakın değerine ulaşılması için, değerlemedemümkün olduğunca çok yöntemin karşılaştırmalı olarak kullanılmasıönerilmektedir. Ayrıca, sağlıklı bir değerleme sonucu elde edebilmek için,değerlemede kullanılacak yöntemin seçim ve uygulama sürecinde firmanın vefirmanın faaliyet gösterdiği sektörün spesifik özelliklerinin hassasiyetledikkate alınması gerektiği de düşünülmektedir.