Kaynaklara Işık Tutan Bir Çalışma: Kitle İletişiminin Soyağacı Kitabı - Tuba Sütlüoğlu (Türkiye İletişim Araştırmaları Dergisi)
İstanbul Arel Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden Hayati Tüfekçioğlu’na ait Kitle İletişiminin Soyağacı isimli kitap, dört farklı çalışmadan oluşmaktadır. Kitap, yazarın, İletişim Sosyolojisine Başlangıç isimli doçentlik başvuru tezini; Sosyolojik Açıdan Gazete ve Osmanlı Gazeteciliğinin Temellendirilmesi isimli doktora tezini; Cumhuriyet İdeolojisi ve Türk Basını (Hakimiyet-i Milliye Gazetesi: 1 Aralık 1928-31 Aralık 1929) isimli yüksek lisans tezini ve 1950’de Türk-Amerikan İlişkilerinin Türkiye’de Geniş Çevrelerce Algılanış Biçimi isimli bildiri metnini bir araya getirmektedir. Bu dört farklı çalışma, toplumlardaki iletişim sisteminin çoğunlukla toplumlar arası ilişkilere ve devletin dış siyasetine dayandığı ortak tezini vurgulamakta ve bu tez Türk toplum tarihi açısından önemli olan üç farklı dönem üzerinden sınanmaktadır.