ENFORMASYON ÇAĞI – ZAMAN – MEKÂN İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA BÖLGESEL KALKINMA KURAM VE SÜREÇLERİ - Pervin Şenol; ABİDİN Kemeç (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu çalışmada, 18.yüzyıldan günümüze kadar ortayaatılmış olan iktisadi kuramlar, bölgesel kalkınma paradigmaları ve yer seçimteorileri ele alınarak, kuramsal değişimler, zaman ve mekân kavramlarındakideğişimler incelemektedir. Bir başka ifade ile çalışma kapsamında, kavramsal vedönemsel bir değerlendirme yapılmaktadır. Merkantilizm, Fizyokrasi, Klasikİktisat, Keynesyen, Yeni Keynesyen ve Yeni Klasik İktisat Kuramları, Rosensten-Rodan (Büyük İtiş Modeli), Perroux’a (Büyüme /Kalkınma Kutupları Teorisi) gibibölgesel kalkınma kuramları; von Thünen, A. Weber, Christaller, Lösch, W.Isard,P. Krugman’ın yer seçim kuramları değerlendirilmektedir. Son dönem değişimleriaçıklamaya yönelen Manuel Castells tarafından sunulan zaman ve mekân tartışmasıkapsamında değerlendirmeler yapılmaktadır. Bu kapsamda, kalkınma kuramlarındamekânın ve zamanın karşılığı, yeri, değişimi ve nasıl değişip dönüştüğüdeğerlendirmektedir.