ALİ ŞERİATİ PERSPEKTİFİNDE AYDIN KAVRAMINI İNCELEMEK - Esra Akbaş (Kadim Akademi SBD)

(untitled)
Aydın kavramı Şeriati’nin düşünce dünyasını oluşturmakla birlikte felsefesinin de temelinde yer almaktadır. Ali Şeriati aydın kavramını kendi üslubu ile harmanlayarak ele almaktadır. Bu nedenle ‘aydın’ kavramsallaştırması diğer düşünürlerden farklı bir şekildedir. Aydın ile toplumun ilişkisi ise bu tanımlamadaki en önemli faktör olarak görülebilmektedir. Tanımlama ihtiyacına Şeriati’nin, aydının toplumdaki konumuna bakarak değer biçtiği yorumu yapılmakla birlikte özellikle aydının toplumsal ilişkilerde değişim ve dönüşümlerde yer aldığı konumuna dikkat çektiği söylenebilir. Kitap incelemesinde Ali Şeriati'nin aydın kavramı ve toplumsal unsurlar onun perspektifi ile incelenip, değerlendirilmeye çalışılmaktadır.