BÜTÇE AÇIĞI - CARİ İŞLEMLER AÇIĞI ARASINDAKİ İLİŞKİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ 1992-2003 - Ahmet Ay; Zeynep Karaçor; Mehmet Mucuk; Savaş Erdoğan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışma ile bütçe ve cari işlem açıklarıarasındaki nedensellik ilişkisi ve nedenselliğin yönü Türkiye için araştırılmaktadır. Keynesyen görüşiki açık arasında ilişki olduğunu kabul ederken Ricardocu Eşitlik Hipotezi bunu reddetmektedir. 1992 – 2003 aylık verilerinden hareketle bu hipotezlerden hangisinin geçerli olduğu Granger nedensellik testi ve regresyon analizi yardımıyla sınanmaktadır. Analiz sonuçlarıTürkiye’de ele alınan dönem itibariyle iki açık arasında karşılıklıilişki bulunduğunu dolayısıyla Keynesyen Görüşün geçerli olduğunu yansıtmaktadır.