До проблеми квазішлюбних правовідносин - R. Yu. Rachynskyi (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті автор досліджує проблематику квазішлюбних відносин, які по своїй суті нагадують шлюб, але не відповідають усім вимогам законодавства щодо офіційного шлюбу. Дослідження спрямоване на те, щоб привернути увагу громадськості та наукового середовища до проблем, викликаних перебуванням у квазішлюбних правовідносинах, та до необхідності їх врегулювання. Автором проаналізовано сучасний стан нормативно-правового регулювання шлюбних відносин в Україні. Автор зазначає, що квазішлюбні або фактичні шлюбні відносини можна визначити типовими для сучасного суспільства. У таких відносинах пари ведуть спільне життя, мають спільних дітей і майно, але їхні права та обов’язки регулюються не Сімейним кодексом, а загальними нормами цивільного права та є менш захищеними.