ARİSTOPHANES'İN ESERLERİNDE SOKRATES'İN SOFİZMİ - Yakup Akyüz (Felsefe Dünyası)
“Sokrates problemi” düşünce tarihinin en tartışmalı problemlerindenbiri olmuştur. Sokrates hakkındaki bilgileri Aristophanes, Platon,Ksenephon’dan öğrenmekteyiz. Ancak her üçünün Sokrates aktarımı,eserlerinde farklıdır. Aristophanes komedilerinde sofistleri ve Soktates’iişlemiş, onları halkın önüne çıkarmıştır. Ona göre Sokrates sofist bilge olup,halka para ile ders vermektedir. Onun Sokrates eleştirisi şekilsel (günlükyaşam) ve fikirseldir. Fikri olarak ise Sokrates’i ateist doğa filozofu, sofistve gençleri eğiten bir ahlak öğretmeni olarak niteler.