THE REPRESENTATION OF THE TURKISH ARMED FORCES IN THE PRESS DURING TURKEY’S EU MEMBERSHIP PROCESS: The Case of the 2 November 2004 Press Briefing - Nuran Yıldız (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Türk Silahlı Kuvvetleri’nin TSK toplumla ilişkisi ve bu ilişkinin siyasal alana etkileri ulusal ve uluslararası kitle iletişim araçları için özel bir anlama sahiptir. Bu nedenle Türkiye’nin AB üyelik sürecinde demokratikleşmesiyle ilgilenen gözlemciler için TSK’nın açıklamaları ve bu açıklamaların medyada temsilini yakından izlemektedirler. Bu çalışma, üyelik sürecinde TSK açıklamalarının Türk medyasında temsilinin taşıdığı anlamı ortaya koymak için Türkiye ile müzakerelerin başlaması sürecinde, TSK tarafından 2 Kasım 2004’te gerçekleştirilen tek basın brifinginin “macro yapısal söylem çözümlemesi” yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Bu çözümleme iki varsayım içermektedir. İlki, TSK, basın brifinglerini, kurumsal iletişiminin bir parçası olarak mesajlarını halka ulaştırmak için düzenler. Medyada yer alan bu brifinglerin kapsamı sermaye ilişkileri kadar medya politikaları tarafından belirlenir. İkincisi, gazeteler arasındaki farklara rağmen bütün medya kurumları bu süreçte TSK’nın tavrını önemli bir değişken olarak düşünür. Çalışmanın bulguları her iki varsayımı da desteklemektedir