Euro Krizi ve Avrupa Birliğinin Demokratik Meşruiyeti - Arzu Demirel (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
2008 küresel krizinin etkisi ve Avrupa Birliği üyesi devletlerin ekonomik sorunları, hızlı ve etkin bir kriz yönetiminin olmayışının da etkisiyle ekonomik niteliğin ötesine geçerek kısa sürede çok boyutlu bir kriz haline gelen Euro krizine dönüşmüştür. İzlenen politikaların etkin bir çözüm sunamaması ve politikalara dair karar verme sürecinin niteliği de göz önüne alındığında Birliğin demokratik meşruiyetine dair tartışmalar da ivme kazanmıştır. Özellikle Zirve ve Avrupa Merkez Bankası’nın AMB gündem belirleyici bir rol üstlenmesi, Komisyon’un icrai yetkilerini artırmasının aksine tarafsızlığının gölgelenmesi, üye devletlerin krizi bir Birlik problemi olarak ele almakta isteksiz davranması, Birliğin daha fazla sorgulanır hale gelmesi gibi unsurlar Birliğin demokratik meşruiyetini olumsuz etkilemiştir. Gerek Birlik gerekse ulusal düzeyde teknokrasi, popülizm, Avrupa şüpheciliği gibi olguların artan etkisi de Birliğin demokratik meşruiyetinin azaldığı yönündeki kanıyı güçlendirir niteliktedir