Doğrudan Yabancı Yatırımlardaki Gelişmeler Ve Bu Yatırımlar İçin Belirleyici Unsurlar: Türkiye Bulguları - Nazan Susam (Akademik İncelemeler Dergisi)
1980 sonrası dönemde dünya ekonomisinde daha da hızlanan, ekonomik dönüşüm ve bütünleşme süreci ile doğrudan yabancı sermaye büyük önem kazanmıştır. Bugün gelişmiş ya da gelişmekte olan tüm ülkeler doğrudan yabancı sermaye yatırımlarını özendirme konusunda, kendi koşullarına uygun politikalar uygulama çabasına girmişlerdir.Bu çalışmada; ilk olarak bütünleşme süreci ile birlikte artan doğrudan yabancı sermayenin dünya ekonomisi ve Türkiye açısından önemi incelenmiş. İkinci olarak doğrudan yabancı sermaye girişini etkileyen unsurlara ilişkin literatür kısaca özetlenmiş ve son olarak bu unsurların Türkiye’ye gelen doğrudan yabancı sermaye üzerindeki etkileri, regresyon modeli ile test edilmiştir.