SEÇMEN TERCİHLERİNİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK YAPILAN KAMUOYU ARAŞTIRMALARINDA GÜVENİLİRLİK ve GEÇERLİLİK PROBLEMLERİ: “28 MART 2004 YEREL SEÇİMLERİÖRNEĞİ” - Şükrü Balcı; Bünyamin Ayhan (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Siyasal nitelikli kamuoyu araştırmaları, çağdaşdemokratik toplumlarda yönetimle halk arasında bilgi akışınısağlayan, partilere kampanya stratejilerini oluşturmak için gerekli verileri toplamasına yardımcıolan bir siyasal öğe olarak kabul edilmektedir. Kamuoyu araştırmalarının insanların çeşitli konular hakkındaki tutumlarınıve psikolojik durumlarınıortaya çıkarmalarıve özellikle de seçim dönemlerinde seçmen davranışıüzerinde büyük etkiye sahip olmalarısebebiyle araştırmanın her safhasının güvenilirlik ve geçerlilik kriterlerine uygun yürütülmesi çok önemlidir. Bu bağlamda 28 Mart 2004 Yerel Seçimleri öncesinde yapılan kamuoyu araştırmalarıilginç bir örnek oluşturmaktadır. Çünkü söz konusu seçimler, halkın önceki seçimlerde genişölçüde takdir toplayan anketlere olan ilgisini azaltmışve onların güvenilirliğini tartışılır hale getirmiştir. İşte bu çalışmada, 28 Mart Yerel Seçimleri ile ilgili olarak seçim öncesinde yapılan ve çeşitli ulusal gazetelerde yayınlanan kamuoyu araştırmaları, güvenilirlik ve geçerlilik açısından incelenmiş; araştırma sonuçları, kesin sonuçlarla karşılaştırılarak farklar ortaya konulmuştur.