Методичний підхід до кількісного оцінювання показників спроможностей з’єднань (частин) протиповітряної оборони - В.П. Дідіченко; О.І. Соломицький (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
У статті запропоновано методичний підхід до кількісного оцінювання показників спроможностей з’єднань (частин) протиповітряної оборони, в основу якого покладено принципи теорії кваліметрії. Проведено аналіз існуючих підходів до оцінювання спроможностей, за результатами якого зроблено висновок про необхідність кількісного оцінювання показників спроможностей організаційної одиниці (елемента) або сукупності сил і засобів складу військ (сил). Сутність методичного підходу, що використовує принципи теорії кваліметрії, полягає у кількісному оцінюванні різнорідних властивостей складових спроможності на основі інтегрального показника оцінки спроможностей. Застосування основних принципів кваліметрії для комплексного оцінювання спроможностей частин протиповітряної оборони дозволяє зіставити властивості складових спроможності, які мають різні одиниці виміру, визначити рівень достатності наявних спроможностей для виконання визначених завдань. Результати досліджень можуть бути використані під час обґрунтування необхідного складу з’єднань (частин) протиповітряної оборони для виконання визначених завдань.