DÖRDÜNCÜ ŞEKLİN AİDİYATI, MEŞRÜİYETİ ve İSLAM MANTIK DÜŞÜNCESİNDEKİ YERİ - Hasan Akkanat (Felsefe Dünyası)
Felsefe çevrelerinde, dördüncü şeklin Galene ait olduğu yönünde çok yaygın bir gelenek oluşmuştur. Araştırmamızda ilkin bu geleneği sorguladık ve tarihi verilerdenhareketle onun yanlışlığı üzerinde durduk. İkinci olarak, mantıkçıların görüşlerini göz önüne alarak dördüncü şeklin nasıl bir çıkarım olduğunu saptamaya çalıştık. Son olarak İslam düşüncesinde nasıl ortaya çıktığını ve İslam mantıkçılarının onu nasıl anladığını çözümledik.