Primjena upravljačkih informacijskih sustava u gospodarenju cestovnom infrastrukturom - Ivan Marović; Robert Maršanić; Marijana Cuculić (Zbornik Radova)
U pogledu upravljanja prostorom, naročito s aspekta prostorne ekonomije, mnoge odluke koje se pritom donose imaju dugoročne utjecaje na okoliš. Stoga se kao imperativ nameće da rubni uvjeti procesa donošenja odluka budu, ne samo transparentni, već i usklađeni s ciljevima održivog razvoja. Pritom cestovna infrastruktura predstavlja jednu od najsloženijih linijskih građevina u prostoru čije bi cjelovito upravljanje trebalo imati rješenje za najrazličitije tipove problema, od strukturiranih do nestrukturiranih, koji se javljaju na svim razinama odlučivanja. U cilju rješavanja takvih problema upravljački informacijski sustavi (UIS) mogu donositeljima odluka pomoći da primijene odgovarajuće modele i metode tijekom procesa donošenja odluka. U radu je dan pregled različitih tipova UIS-a koji se mogu primijeniti i koristiti u gospodarenju cestovne infrastrukture. Također, u radu se diskutira o načinu odabira primjerenog UIS-a kao i načinu interakcije između podataka i modela u jednom takvom upravljačkom sustavu.